Belgia dopuszcza jedzenie insektów

Smażone gąsienice i termity są przysmakiem w Afryce, w Japonii ceni się larwy pszczół w oleju sojowym, natomiast dzieci z Meksyku zajadają się konikami polnymi     w czekoladzie. Teraz Belgia, jako pierwszy kraj w Unii Europejskiej, oficjalnie dopuściła spożywanie owadów.

owady-sa-pozywne-latwo-dostepne-i-12941_l

Belgijska agencja ds. bezpieczeństwa żywności dopuściła do konsumpcji m.in.: afrykańskie koniki polne, amerykańską szarańczę pustynną, larwy mącznika, chrząszcze i świerszcze.

Na razie owady nie są jeszcze dostępne w sklepach, ale zgoda wydana przez krajową agencję ds. bezpieczeństwa żywności oznacza, że firmy, które dotychczas prowadziły badania nad wykorzystaniem owadów w przemyśle spożywczym, teraz będą mogły wprowadzić swoje produkty na rynek.

Owady są bogatym źródłem białka, zawierają go znaczenie więcej niż mięso, a dodatkowo są bogate w witaminy i nie zawierają tłuszczu. Ich hodowla jest przyjazna dla środowiska i niewymagająca.

Ostatni raport wydany przez FAO podkreśla, że jedzenie owadów może w przyszłości okazać się skuteczną metodą przeciwdziałania głodowi na świecie.

http://www.focus.pl

3 myśli na temat “Belgia dopuszcza jedzenie insektów”

Dodaj komentarz