Ser biały

Dobrze do znamy i lubimy. Nie ma dnia, by nie gościł na naszych stołach. Uwaga, uwaga… przedstawiamy Ser Biały!

Zacznijmy do tego dlaczego warto go jeść? Przede wszystkim dostarcza wiele białka i aminokwasów niezbędnych do budowy tkanek. Ponadto jest doskonałym źródłem witaminy B2, pomocnej do wytworzenia czerwonych krwinek. Oczywiście nie można zapomnieć, że jest bogactwem wapnia, tak ważnego dla naszych zębów i kości.

A jaki Twaróg wybrać? Zdecydowanie ten chudy(0,5g tłuszczu/100g sera) lub półtłusty(ok 4,7g tłuszczu/100g sera), bo są najzdrowsze. Nie sięgajmy jednak po sery typu „light”, bo mimo niskiej zawartości tłuszczu, uszczuplone są też o wartościowe składniki odżywcze. Brak tłuszczu powoduje, że wapń w nim zawarty jest gorzej przyswajalny.

Mała rada co do przechowywania Białego Sera, oczywiście odpowiednie dla niego będą chłodne miejsca. W lodówce zarezerwujmy mu ostatnią półkę, najlepiej koło produktów zawierających wilgoć, takich jak warzywa. Trzymajmy go w papierze, w którym był zakupiony aby się nie wysuszył i nie wchłonął zapachów z lodówki.

My najlepiej lubimy wykorzystać Biały Ser do różnego rodzaju twarożków, posmarować nim świeże pieczywo i zajadać ze smakiem. A Wy macie swoje ulubione zastosowanie dla naszego dzisiejszego bohatera?

Dodaj komentarz