Herbata zmniejsza ryzyko udaru mózgu

Już czte­ry fi­li­żan­ki her­ba­ty dzien­nie ob­ni­ża­ją ry­zy­ko udaru mózgu aż o 20 proc. An­ty­uda­ro­we wła­ści­wo­ści her­ba­ta za­wdzię­cza ka­te­chi­nie, która dzia­ła prze­ciw­za­pal­nie. Na tym nie koń­czy się do­bro­czyn­ny wpływ her­ba­ty na mózg. Ba­da­nia wy­ka­za­ły, że przy­spie­sza ona co­fa­nie się zmian i stanu za­pal­ne­go po wy­le­wie krwi do mózgu (może więc wspo­ma­gać te­ra­pię far­ma­ko­lo­gicz­ną). Po­bu­dza mózg do pracy – co jest za­słu­gą obec­nej w her­ba­cie ko­fe­iny (za­wie­ra jej wię­cej niż kawa), ale rów­nież uspo­ka­ja – dzię­ki te­ani­nie.

Zdrowotne właściwości herbaty

źródła: Wiem co jem,

czytaj więcej na http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/zdrowotne-wlasciwosci-herbaty/2s7gg

Jeden komentarz na temat “Herbata zmniejsza ryzyko udaru mózgu”

Dodaj komentarz