Papryka

Czerwona, żółta i zielona, różne kolory i różne właściwości,
witamy… Paprykę!

Papryka słynie z tego, że ma bardzo dużo witaminy C i niewiele kalorii, ale to nie wszystko! Nie brakuje w niej ważnych minerałów takich jak potas, magnez, wa czy żelazo oraz witamin z grupy B.

Różne kolory tego warzywa nie wpływają tylko na różnice w smaku, ale i na właściwości, ponieważ każdy kolor to zupełnie inne dobro dla naszego organizmu.

Papryka żółta i pomarańczowa dostarczą nam dużo luteiny, czuwającej nad zdrowiem naszych oczu.

Papryka czerwona zaopatrzy organizm w beta-karoten, odpowiedzialny za piękną, zdrową i promienna cerę. Oczywiście jest również bogata w witaminę C i ma jej aż trzy razy więcej niż cytryna.

Papryka zielona jest wyjątkowo bo zawiera najmniej kalorii, a przy tym ogrom kwasu foliowego i witaminy E, zwanej potocznie „witaminą młodości”. Dobrze wpływa na układ nerwowy i działa krwiotwórczo.

Do wyboru, do koloru, postawmy na Paprykę

Zdjęcie: Czerwona, żółta i zielona, różne kolory i różne właściwości, 
witamy... Paprykę!

Papryka słynie z tego, że ma bardzo dużo witaminy C i niewiele kalorii, ale to nie wszystko! Nie brakuje w niej ważnych minerałów takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo oraz witamin z grupy B.

Różne kolory tego warzywa nie wpływają tylko na różnice w smaku, ale i na właściwości, ponieważ każdy kolor to zupełnie inne dobro dla naszego organizmu.

Papryka żółta i pomarańczowa dostarczą nam dużo luteiny, czuwającej nad zdrowiem naszych oczu.

Papryka czerwona zaopatrzy organizm w beta-karoten, odpowiedzialny za piękną, zdrową i promienna cerę. Oczywiście jest również bogata w witaminę C i ma jej aż trzy razy więcej niż cytryna.

Papryka zielona jest wyjątkowo bo zawiera najmniej kalorii, a przy tym ogrom kwasu foliowego i witaminy E, zwanej potocznie "witaminą młodości". Dobrze wpływa na układ nerwowy i działa krwiotwórczo.

Do wyboru, do koloru, postawmy na  Paprykę.

Enjoy!

Jeden komentarz na temat “Papryka”

Dodaj komentarz