witamy… Paprykę!
Papryka słynie z tego, że ma bardzo dużo witaminy C i niewiele kalorii, ale to nie wszystko! Nie brakuje w niej ważnych minerałów takich jak potas, magnez, wapń czy żelazo oraz witamin z grupy B.
Różne kolory tego warzywa nie wpływają tylko na różnice w smaku, ale i na właściwości, ponieważ każdy kolor to zupełnie inne dobro dla naszego organizmu.
Papryka żółta i pomarańczowa dostarczą nam dużo luteiny, czuwającej nad zdrowiem naszych oczu.
Papryka czerwona zaopatrzy organizm w beta-karoten, odpowiedzialny za piękną, zdrową i promienna cerę. Oczywiście jest również bogata w witaminę C i ma jej aż trzy razy więcej niż cytryna.
Papryka zielona jest wyjątkowo bo zawiera najmniej kalorii, a przy tym ogrom kwasu foliowego i witaminy E, zwanej potocznie „witaminą młodości”. Dobrze wpływa na układ nerwowy i działa krwiotwórczo.
Do wyboru, do koloru, postawmy na Paprykę
Ja lubię paprykę 🙂