Podstawa to zboża

Dieta bogata w błonnik zyska na popularności, dlatego na naszych stołach coraz częściej będą gościć produkty zbożowe. Do łask wrócą często przez nas niedoceniane kasze: gryczane oraz jęczmienne. Nie będą one stanowić jedynie dodatku do dań głównych, ale również podstawę przekąsek czy sałatek. Ciekawą nowością na polskim rynku będzie z pewnością komosa ryżowa, czyli quinoa czy bulgur, czyli łamana pszenica twarda. Te nowości będą ciekawą alternatywą dla ryżu czy kuskusu. Także makarony będą coraz częściej gościć na naszych stołach i to w różnych, mniej lub bardziej, tradycyjnych formach. Będziemy bardziej odważni w kwestii ich przygotowania i np. będą one stanowiły część deseru. Wszystko za sprawą większego wyboru kształtów, które będą nas inspirować do kulinarnych makaronowych eksperymentów. W nowym roku częściej będziemy sięgać po makarony z pełnego przemiału zboża, które będą wybierane nie tylko przez osoby dbające o linię. Coraz większy wybór form makaronów pełnoziarnistych sprawi, iż wielbiciele tego zbożowego przysmaku będą sięgać także po ten rodzaj makaronu.

Dodaj komentarz